Klatring i Dolomitterne: Generel introduktion til Dolomittene Og der er løst visse steder, og man skal tage sig i agt. Men når det er sagt, så er der mange kanon gode ruter og klatreoplevelser, og denne artikel skulle gerne give en god intro til området. Læs guidebøger, som fx ”Classic Dolomite Climbs , og gå efter de ruter, der er beskrevet som faste klassikere her, og så er det helt i orden. Artiklen er baseret på egne erfaringer og ment som en hjælp til andre, der har lyst til flotte klatreoplevelser i flerreblængders kalk. De beskrevne ruter forudsætter generelt et niveau på 6a i Sydfrankrig, samt at man er rimeligt hjemme i at sætte kiler og friends. Det er alle klassikere, og man kommer ikke til at stå at rode med små kiler i skæve ris, da der oftest vil være en slagbolt, og mange steder er der lavet standpladser. De fleste starter i Sella passet, men Cortina d Ampezzo skulle også være udmærket, og der er en guidebog fra Loboedition specielt til dette område. Cortina er dog ikke omtalt her, da jeg ikke har klatret noget videre i dette område.
Sella Udgangspunktet er oftest Sellapasset i godt
Der er korte boreboltede ruter i passet og flere an dre steder under de store vægge. De mest populære ruter er på de 3 Sellatårne og på sydvæggen af Piz Ciavazes. På første Sellatårn er ruterne omkring En anden klassiker er Tissi (7 rl., VI) hvor cruxet er ganske tungt over en væg fra en flot diedre. I første reblængde skal man klatre præcist, ellers kommer man ud i noget løst lort. Ved siden af ligger Schober (7 rl., VII- et sted i 2. rl., ellers IV til VI), hvor den øvre del er rigtig fornøjelig klatring på fast grå kalk, og hvor der er indstøbte borebolt-ankre. De to ruter kan kombineres via et tværriss så man får en rigtig god 6.-grads rute.
Ole på crux reblængden på Schober på 1. Sellatårn.
Længst til højre på væggen står der en På andet Sellatårn er klassikeren Kasnakoff (9 rl., V+) på nordvestkanten, som overvejende giver eksponeret 4.-grads klatring og kun er svær i cruxet i begyndelsen af 5. reblængde. Ved siden af ligger Messners berømte 6.-grads rute, der er omtalt i hans debutbog: ”Der Siebte Grad”. Men den har desværre været våd de to gange, jeg har været der for at klatre den. Tredje Sellatårns mest populære rute er Vinatzer (13 rl., V+ et sted i et overhængende fingerriss, der kan laves A0). En lang overvejende 4.-gradsrute, der er perfekt som intro til længere ruter i området. Syd for Sellapasset ligger er der en stribe gode ruter på Piz Ciavazes. De fleste ruter stopper på et bånd ca.
Rosengarten (Catinaccio) Fra Val di Fassa kan man også nå op i Rosengarten, hvor udgangspunktet for mange ruter er parkeringspladsen ved Gardeccia hytten. Hytten nås med en bus fra Pera di Fassa, da man ikke må køre derop i egen bil. Der er utroligt flot: en smal grøn dal omgivet af lodrette gullige og grå vægge, og det er en tur værd bare at tage derop og se det. Mest kendt er Vajolet tårnene, der på mange måder er et vartegn for Dolomitterne. De er meget polerede og overrendte, og man står ligefrem i kø. Men de er must do, og den første rute er Delago kanten (4 rl., IV+) på Delago tårnet. Der er indstøbte standpladsbolte. Jeg har aldrig oplevet så glat en 4.-grad, det var som marmor poleret med brun sæbe. Men det er en flot tur, og man kommer jo op. Standpladserne er store indstøbte ringbolte, og der er abseil piste. Det bliver straks bedre på de næste tårne: Stabeler og Winkler. På Stabeler tårnet er der den udmærkede Fehrmann (4 rl., IV+), der starter nærmest direkte fra abseilpisten fra Delago tårnet. Men da den ikke er poleret, orker de fleste åbenbart ikke at fortsætte. Turen til Vajolettårnene skal gøres for den meget flotte natur og for det historiske sus ved at klatre 100 år gamle ruter. Punta Emma
Fra Gardeccia hytten kan man ikke undgå at blive tiltrukket af østvæggen på Rosengarten, der er
Marmolada
Civetta Civetta er et imponerende bjergmassiv med en berygtet står de flotte og indbydende Torre Venezia og Torre Trieste. Udgangspunktet til klatring her er Rifugio Vazzoler, der er en virkelig idyllisk hytte med let tilgang i Teva’er på en god time. Torre Venezia er et flot Pala Dette massiv ligger langt mod syd og er måske ikke så kendt. Blandt italienere har det ry for at give noget af det bedste klatring overhovedet, og der er lige udkommet en detaljeret guide til området. Der er mange lange ruter i alle sværhedsgrader og klippen er generelt af god kvalitet. Det eneste minus er lange hyttetilgange på 2 til 3 timer. Mest kendt er Cima Della Madonna med Schleierkante eller Spigolo del Vello (10 rl., V+). En meget flot linie og en velmarkeret kant på et tårn. En rute, der er blevet udnævnt til Østalpernes flotteste! På trods heraf, den gode kvalitet af klippen og af klatringen, er den ikke særligt poleret, og det meste er ikke særlig svært. Cruxet ligger højt oppe, er på ca. Brenta Isoleret fra resten af Dolomitterne ligger Brenta nord for Gardasøen og Arco. Mange af toppene når op over FAKTA Gradering Der bruges UIAA (tysk) gradering og VI- svarer til F5c og VI til VI+ til F6a. Guidebøger: Mest detaljeret er topo-føreren Dolomiten Vertikal fra www.loboedition.de i to bind (Band Nord og Band Süd, der også indeholder Arco og Gardasøen). Selvom de er på tysk, kan de bruges uden de store sprogkundskaber. De indeholder også klettergarten områder og boreboltet sportsklatring. Bøgerne kan købes lokalt eller via nettet. En god fører, og min personlige favorit, er Anette Köhler og Nobert Memmel: Classic Dolomite Climbs. Den findes også på tysk i flere udgaver og vist med flere ruter i, men der er til års klatring i den engelske udgave (fås bl.a. via www.cordee.co.uk, og er at finde i klubbiblioteket). Derudover findes en stribe lokale guidebøger, samt en engelsk i to bind fra Alpine Club, men den er stadigvæk gammeldags (uden topoer), så det diskvalificerer den. Udstyr: De fleste tilgange og nedstigninger kan klares i et par løbesko, så det er som regel nok med en let rygsæk med en camelbag, et par æbler og en tynd anorak.
Til klatreudstyret hører typisk mellemstore Camalots, et sæt kiler, evt. et par rockcentrics og næsten vigtigst: nogle halvlange slynger (fx 3 stk. Ved specielle behov fremgår det af guidebøgerne. Halvreb er en fordel men ikke et krav, der er dog en del abseils i nedstigningerne. Lidt gammelt reb eller tynde slynger til at rigge nødabseils til bør ligge nederst i sækken. Hjelm er en selvfølgelighed. Transport og overnatning: Med bilen gennem Tyskland (med eller uden trafikprop ved München), videre over Innsbruck og Brennerpasset og derfra til det udvalgte område. En anden ide er lavprisfly (Sterlings Milano-rute til Bergamo er ret tæt på området og specielt på Brenta) og herfra billeje. Enkelte steder som Sellapasset kan klares med offentlig transport, men en bil er absolut en fordel. Der er masser af campingpladser, men de er relativt dyre (over 100 kr./person/døgn). Mange steder er det en fordel at bo i en af de mange hytter. De fleste er klubejede, så der er rabat på hytteordningen. OBS: hytten ved Sellapasset giver ikke rabat i højsæsonen, og ser sig selv som et hotel (dobbeltværelse + halvpension koster 400 kr./person).
Retur til forside Retur til klatring
|
|
|
|